Nové zdravotně-sociální centrum ve Vulcanesti
23. prosince 2019 Aktuality

Nové zdravotně-sociální centrum ve Vulcanesti

28.listopadu 2018 v rámci projektu „Zajištění kvality a dostupnosti služeb domácí zdravotně-sociální péče v Moldavsku v letech 2019-2022“ realizovaného Charitou Česká republika ve spolupráci s organizacemi AO HomeCare, AO Pro-Development a Výkonným výborem UTA Gagauzie bylo otevřeno zdravotně-sociální centrum sv. Anna ve městě Vulcanesti. Nově otevřené centrum je jedním z 10zdravotně-sociálních center zřízených s finanční podporu Charity Česká republika prostřednictvím programu České rozvojové spolupráce.

Slavnostního otevření se zúčastnila Irina Vlah, guvernérka Gagauzie, jeho excelence Zdeněk Krejčí, velvyslanec České republiky v Moldavsku, Viorica Dumbrăveanu, ministryně zdravotnictví, práce a sociální ochrany, Václav Bálek, vrchní ředitel Ministerstva zahraničních věcí České republiky, Kateřina Šilhánková, zástupkyně Velvyslanectví České republiky v Moldavsku, Ana Kremenić, která pracuje na pozici desk officer a finanční koordinátor pro Balkán a Moldavsko v Charitě Česká republika, a zástupci dalších institucí.

Cílem zdravotně-sociálního centra sv. Anna je zlepšit kvalitu života seniorů zajištěním jejich přístupu k službám zdravotně-sociální péče a poskytováním těchto služeb u nich doma a v rámci centra. Centrum je vybaveno veškerým potřebným technickým a zdravotnickým zařízením, aby mohlo úspěšně poskytovat zdravotně-sociální péči.

Projekt „Zajištění kvality a dostupnosti služeb domácí zdravotně-sociální péče v Moldavsku v letech 2019-2022“ usiluje o zlepšení kvality a dostupnosti služeb domácí péče poskytovaných seniorům v Moldavsku. Projekt podpoří úsilí místních neziskových organizací tím, že se zaměří na rozvoj jejich kapacit a prosadí institucionální, procesní a legislativní změny v sektoru veřejné správy, které budou odpovídat potřebám seniorů a místních aktérů.