30. listopadu 2020 Běžící projekty

Poskytnutí podpory a pomoci moldavskému sociálnímu sektoru (2017–2020)

Celý název projektu: Poskytnutí podpory a pomoci moldavskému sociálnímu sektoru

• Termín projektu: 2017 až 2020
  • Partneři projektu: Mise Člověk v tísni v Moldavsku a sdružení Homecare
  • Zaměření projektu: Podpora činitelů ve zlepšování decentralizovaného a deinstitualizovaného systému poskytování služeb, podpora místních poskytovatelů služeb, podpora provozní a finanční udržitelnosti sektoru služeb domácí péče.
  • Cíl projektu: Významní aktéři v sociálním sektoru přispějí ke zlepšení kvality a udržitelnosti sociálních služeb, které budou dostupné pro všechny zranitelné skupiny obyvatel.
  • Cílové skupiny:
  1. zranitelní klienti vyššího věku,
  2. Ministerstvo zdravotnictví, práce a sociální ochrany,
  3. Teoreticko-praktické centrum Estera a asociace Home Care,
  4. dobrovolníci, studenti a stážisté,
  5. nestátní neziskové organizace působící v sociálním sektoru,
  6. sociální pracovníci,
  7. představitelé místních veřejných orgánů,
  8. členové poradní komise na sociální inkluzi (60 členů),
  9. osm menších místních organizací občanské společnosti,
  10. osm místních veřejných orgánů,
  11. osm podnikatelů.
  • Popis projektu

Lidé stojící za tímto projektem se potýkají s ožehavým problémem v rozvoji moldavského sociálního sektoru, na který upozornili moldavští činitelé, kteří se v tomto sektoru pohybují. Chceme podpořit úsilí místních i zahraničních zainteresovaných stran a společně přispět především ke zlepšení decentralizovaného a deinstitucializovaného systému poskytování služeb a pomoci místním poskytovatelům těchto služeb.

Mezi ožehavé problémy spadá neblahá situace seniorů, kteří se nachází v nestálé situaci a strádají, pro lidi je toto téma velmi citlivé a považují vládu za odpovědný orgán v řešení této situace. Budeme směřovat ke konsolidaci provozní a finanční udržitelnosti sektoru služeb domácí péče pomocí nastavení ceníku zdravotních služeb, vytyčení právních změn, které jsou nutné k uzákonění financování sociálních služeb z veřejných zdrojů, a optimalizace činnosti hlavního poskytovatele domácí péče.

Sociální sektor v Moldavsku čelí dlouhodobému nedostatku stálých pracovních sil. Organizace, které poskytují sociální a především domácí péči, čelí překážce v podobě náboru, zaškolení a udržení dobrovolníků jako podstatný zdroj pracovní síly pro svá centra a organizace. Proto je našim cílem najít účelný prostředek, který by usnadnil a umožnil zapojení stážistů a dobrovolníků do sociálních služeb.

Vzhledem k nedávné decentralizaci byla vytvořena široká škála sociálních služeb, často s nejasným konceptem, což bylo zapříčiněno nedostatkem rozdělení odpovědností mezi místní veřejné orgány či agentury. Současně to otřáslo s kvalitou a udržitelností poskytovaných sociálních služeb. Celou tuto situaci zhoršuje fakt, že do procesu plánování a monitorování služeb nejsou zahrnuti klienti a příjemci těchto služeb. Společně s úsilím o deinstitucionalizaci předpokládáme rozvoj a integraci systémového řízení sociálních služeb na úrovní okresní a obecní, ke které dojde pomocí navýšení kapacit a vedením politického dialogu zúčastněných stran.

Tohle vše by mělo vést ke zlepšení kvality a udržitelnosti sociálních služeb v Moldavsku, které budou dostupné pro všechny zranitelné jedince. Z výsledků projektu bude těžit široká škála zainteresovaných stran (Ministerstvo zdravotnictví, Ministerstvo práce, sociální ochrany a rodiny, Ředitelství sociální pomoci, místní veřejné správy, veřejné školy, nestátní neziskové organizace, organizace občanské společnosti, ohrožené rodiny).

• Celkový rozpočet: 743 310 EUR
  • Donor: Česká rozvojová agentura