Ajutor în numerar pentru refugiații vulnerabili din Ucraina

Refugiații din Ucraina, adăpostiți în gospodăriile sau centrele de plasament din UTA Găgăuzia (Comrat, Ceadâr-Lunga şi Vulcăneşti) pot beneficia de ajutor în numerar prin intermediul Caritas Cehia.

Ajutorul în numerar este pus la dispoziție pentru refugiații vulnerabili din Ucraina în baza criteriilor și condițiilor aprobate de Guvernul Republicii Moldova în cadrul răspunsului umanitar de urgență destinat refugiaților de pe teritoriul țării.

Cine este eligibil pentru a primi ajutorul în numerar?

• Familiile refugiate cu una sau mai multe persoane aflate în întreținere;
  • Familiile refugiate cu un singur părinte;
  • Familii refugiate cu copii minori (sub 18 ani);
  • Familii refugiate cu un copil fără părinți sau tutori legali;
  • Familii refugiate cu una sau mai multe persoane în vârstă (peste 60 de ani);
  • Familii refugiate cu una sau mai multe persoane cu nevoi speciale, inclusiv:
  • Persoane cu dizabilități;
  • Femei însărcinate;
  • Persoane cu o boală cronică gravă;
  • Alte categorii.

Care este mărimea ajutorului în numerar?

Mărimea ajutorului în numerar este de 2.200 lei și acesta urmează a fi cordat persoanelor eligibile prin intermediul oficiilor Poșta Moldovei sub formă de plată unică.

Familiile constituite din mai mulți membri vor primi câte 2.200 lei pentru fiecare membru din familie.

Pe ce perioadă se acordă ajutorul în numerar?

Refugiații care rămân pe teritoriul Republicii Moldova pentru o durată mai mare de o lună vor putea beneficia de ajutorul în numerar în mod repetat, până la 6 (șase) luni, însă perioada de acordare a ajutorului în numerar nu poate depăși 6 luni consecutive.

Care este procedura de înregistrare pentru a primi ajutorul în numerar?

Pentru a primi ajutorul în numerar, persoanele eligibile trebuie să se înregistreze în prealabil în listele pe care le întocmesc operatorii Caritas Cehia ce activează în UTA Găgăuzia (Comrat, Ceadâr-Lunga şi Vulcăneşti).

Detalii privind locația exactă și programul de lucru al operatorilor Caritas Cehia pot fi obținute la numărul de telefon +373 69 398 855 sau prin aplicația WhatsApp.

În cadrul procesului de înregistrare, persoanele eligibile vor partaja cu operatorii Caritas Cehia datele de identitate și un număr de telefon mobil moldovenesc.

Cum va fi recepționat suportul bănesc?

Persoanele înregistrare în prealabil pentru ajutorul în numerar vor primi un SMS pe numărul de contact moldovenesc partajat la înregistrare cu operatorul Caritas Cehia. În baza SMS-ului și a actelor de identitate, persoanele eligibile se vor prezenta la oficiul poștal pentru a primi ajutorul în numerar. Ajutorul în numerar trebuie ridicat de la oficiul poștal în decurs de 10 zile calendaristice de la primirea SMS-ului. Prezentarea actelor de identitate la ghișeele oficiilor poștale este obligatorieActele prezentate la ghișeele oficiilor poștale trebuie să corespundă cu cele prezentate în procesul de înregistrare. În cazul familiilor cu mai mulți membri, ajutorul în numerar va fi recepționat pentru toți membrii familiei de către persoana indicată drept „capul familiei” în timpul înregistrării.

Detalii sau clarificări privind acordarea suportului în numerar puteți primi de luni până vineri, între orele 10.00 – 17.00, la numărul de telefon +373 69 398 855 sau prin aplicația WhatsApp.

Ajutorul în numerar face parte din activitățile implementate în cadrul proiectului Suport de urgență pentru refugiații vulnerabili din Ucraina în Moldova” finanțat de Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene.