Sprijin și asistență pentru sectorul social al Moldovei
1. iulie 2019 Proiecte realizate

Sprijin și asistență pentru sectorul social al Moldovei

Durata proiectului: ianuarie 2017 - decembrie 2020. Parteneri: Misiunea People in Need în Moldova și AO „Homecare”. Obiectivul proiectului: Sprijinirea actorilor în dezvoltarea unui sistem funcțional de furnizare a serviciilor descentralizate și dezinstituționalizate, consolidarea furnizorilor de servicii locale și a sustenabilității operaționale și financiare a sectorului serviciilor de îngrijiri la domiciliu.

Scop: Actorii lideri ai sectorului social vor fi capacitați în dezvoltarea unor servicii sociale de calitate, durabile și accesibile pentru grupurile vulnerabile de cetățeni.

Grupuri țintă:
  • pacienți vârstnici vulnerabili
  • Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
  • TPC Estera și AO „Home Care”
  • Voluntari, studenți și stagiari
  • ONG-uri din sectorul social
  • Asistenți sociali
  • Reprezentanți au autorităților publice locale
  • Membrii Comitetului Consultativ pentru Incluziune Socială (60 persoane)
  • 8 mici ONG-uri locale
  • 8 APL-uri
Descrierea proiectului:
Proiectul abordează provocări arzătoare ale dezvoltării sectorului social în Republica Moldova, identificate de actori lideri ai sectorului social din țară. Proiectul va sprijini eforturile acestor actori locali, precum și internaționali, în principal în dezvoltarea sistemului de funcționare a prestării de servicii descentralizate și dezinstituționalizate, precum și în consolidarea furnizorilor de servicii locale.

Printre provocările arzătoare, proiectul abordează și situația stringentă a persoanelor în vârstă lăsate în dificultăți volatile și considerate responsabilitate a țării și o problemă complicată. Prin ajustarea tarifului pentru servicii medicale, identificarea modificărilor legale necesare pentru adoptarea finanțării serviciilor sociale din surse publice, precum și optimizarea funcționării principalului furnizor de servicii de îngrijiri la domiciliu, proiectul va cduce la consolidarea durabilității operaționale și financiare a sectorului serviciilor de îngrijire la domiciliu.

Sectorul social din Republica Moldova se confruntă cu o lipsă continuă de forță de muncă stabilă. Organizațiile implicate în furnizarea de servicii sociale (în special de îngrijiri la domiciliu) se confruntă cu obstacole în recrutarea, formarea și menținerea voluntarilor ca resursă vitală a centrelor / organizațiilor lor. Prin urmare, proiectul își propune să creeze un instrument funcțional care să permită și să faciliteze implicarea stagiarilor și voluntarilor în furnizarea serviciilor sociale.

În ceea ce privește descentralizarea actuală, lipsa unei separații clare a responsabilităților între autoritățile publice centrale și locale a generat o gamă largă de servicii sociale, uneori în forme profund fragmentate. În consecință, aceasta a subminat calitatea și durabilitatea serviciilor sociale prestate. Această problemă este aprofundată de lipsa participării utilizatorilor serviciilor la planificarea și monitorizarea serviciilor. În conformitate cu eforturile de dezinstituționalizare, proiectul este destinat să dezvolte și să integreze managementul sistemic al serviciilor sociale la nivel raional și municipal, prin creșterea capacităților și dialogului politic al părților interesate.

Toate aceste componente ar trebui să ducă la dezvoltarea de servicii sociale de calitate și durabile în Republica Moldova, precum și accesibile pentru grupurile vulnerabile de cetățeni. De rezultatele proiectului vor beneficia o gamă largă de părți interesate (Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Direcțiile de asistență socială, administrația publică locală, școlile publice, ONG-urile, familiile persoanelor vulnerabile).

Buget: 1 120 000 EUR

logocrdc-1024x314