V mladých lidech je síla a budoucnost! (2016)
8. prosince 2020 Ukončené projekty

V mladých lidech je síla a budoucnost! (2016)

Celý název projektu: V mladých lidech je síla a budoucnost!

Termín projektu: Leden až prosinec 2016

Partneři projektu: sdružení podporující ženy podnikatelky Success

Zaměření projektu: Vzdělávání

Cíl: podpora demokratizace, rozvoje občanské společnosti a demokratických práv v Gagauzsku.

Cílová skupina:

• 500 lidí z Gagauzska z 10 vzdělávacích institucí,
  • 30 učitelů z 10 vzdělávacích institucí,
  • 10 představitelů z pěti nestátních neziskových organizací,
  • 10 politiků.

Popis projektu: Gagauzsko se nachází na jihu Moldavska a je velice etnicky bohaté, žije zde 4,6 % obyvatelstva. Vzápětí, co vláda podepsala dohodu o vstupu do Evropské unie, v zemi vzrostlo značné politické napětí. Nejenže obyvatelé Gagauzska nesouhlasili s tímto rozhodnutím, ale nehledě na situaci na Ukrajině vyjádřili svůj zájem o členství v Euroasijském svazu, který je pod vedením Ruska. 3. února 2014 se v Gagauzii konalo referendum. Asi 97 % voličů požadovalo nezávislost a těsnější vztahy s Ruskem v případě, že by se Moldavsko připojilo k EU.

Průměrný věk gagauzského obyvatelstva je poměrně nízký, je to asi 34 let. Průměrný věk voličů v referendu byl přibližně 50 let. Podle průzkumu se obyvatelé Gagauzska mladší 35 let nepodílí na důležitých rozhodnutích a také platí, že nemají přehled o politickém dění. Nezisková organizace Success provedla průzkum mezi lidmi mladšími 35 let v pěti krajích Gagauzie. Výsledky ukázaly, že 88 % lidí uvedlo, že se nezúčastnili referenda a 32 % lidí hlasovalo buď pro nezávislost, nebo partnerství s Ruskem. Dalo by se o místních mladých lidech tvrdit, že jsou politicky a občansky neangažovaní ve volbách a dalších procesech, která vyžadují učinění důležitých rozhodnutí. Gagauzská mládež není rovněž obeznámená s postoji EU a výhodami, jimž se dostává člneským státům. Chování mladých voličů může být vysvětleno manipulací politických vůdců nebo neschopnosti kriticky zvážit informace.

Charita Česká republika se zaměřuje na tři hlavní aktivity v tomto regionu: zvýšit povědomí gagauzské mládeže, která je ve věku 16 až 25 let, o politické a občanské angažovanosti a zlepšit dovednost mladých lidí získávat informace a jak vyjádřit své vlastní postoje a názory. Další činností je rozšíření povědomí o evropských demokratických hodnotách a výhodách partnerství v Evropské unii a jaké benefity by přineslo partnerství právě jejich regionu a Moldavsku. Charita Česká republika spolupracuje s místními vzdělávacími organizacemi (například se středními školami), nevládními organizacemi a politickými představiteli.

Do dubna 2016 si 40 budoucích školitelů mládeže projde šestidenním školením. Od dubna pak poběží informační kampaň na téma “Týden, v němž se naučíme něco o demokratických hodnotách EU”, tato kampaň bude určena pro deset škol, které se zaměří na předání informací o postojích a hodnotách evropské komunity 500 studentům. Charita Česká republika také pomůže zorganizovat výstavu s názvem “Gagauzská mládež pro Evropu”, která se bude konat na Evropský den a navštíví ji nejméně 100 mladých lidí z deseti zúčastněných vzdělávacích organizací. Také proběhne asi deset konferencí prostřednictvím Skypu, které se zúčastní studenti České republiky a Gagauzska. Vymění si své zkušenosti z oblasti aktivního občanství. Kromě veřejných debat s politickými představiteli Charita zorganizuje letní školu angažovanosti v politice, kterou navštíví 30 mladých lidí z deseti zúčastněných vzdělávacích organizací, představitelé deseti nevládních neziskových organizací, deset politiků a dva státní odborníci. Výstupem letní školy bude Společné prohlášení gagauzské mládeže, které bude představeno ve veřejné debatě s politickými představiteli Gagauzie.

Díky činnosti Charity bude gagauzská mládež moci hájit své hodnoty a roli ve společnosti a stejně tak se naučí, jak bránit širší veřejné společenské zájmy před místními politickými vůdci.

Celkový rozpočet: 51 000 EUR

Donor: Ministerstvo zahraničních věcí - Program transformační spolupráce